Profielwerkstuk

Locatie: Nikhef, Amsterdam

Je zit in 6 vwo, je bent heel nieuwsgierig naar subatomaire deeltjes en je moet binnenkort aan de slag met je profielwerkstuk. Dan kun je terecht bij Nikhef!

Om leerlingen te helpen met hun profielwerkstuk over deeltjesfysica biedt Nikhef een speciaal programma aan. Je komt dan een hele dag naar Nikhef, waar je uitleg krijgt over deeltjesfysica en vervolgens zelf aan de slag gaat met een experiment. Het onderzoek gaat over muonen. Dit zijn deeltjes die ontstaan wanneer een deeltje met hoge energie vanuit het heelal in onze dampkring botst op een ander deeltje (bv. een zuurstofatoom). De opstelling van jouw experiment zal 24 uur lang data blijven verzamelen. Je gaat vragen beantwoorden zoals:

  • Wat is kosmische straling? Wat valt er allemaal vanuit de ruimte op onze aarde?
  • Wat leren we van kosmische muonen?
  • Hoe hard vliegen muonen?
  • Hoe lang leven muonen?
  • Zijn muonen tijdreizigers? Kun je eigenlijk in de tijd reizen?
  • Hoe kan het dat ze überhaupt de aarde bereiken (hint: Speciale Relativiteitstheorie)?

Hierbij krijg je professionele begeleiding van een wetenschapper op Nikhef.

Inschrijven 2025

Het muonenexperiment voor het PWS vindt elk jaar plaats in september/oktober/november/december. Later in het jaar worden de precieze data bekendgemaakt. Er zijn beperkte plaatsen beschikbaar en deze worden toegewezen in volgorde van aanmelding.

Je ontvangt enkele weken van tevoren per email bericht of je mee kunt doen met het profielwerkstuk. Een -cc van dit bericht wordt gestuurd naar je docent, zodat hij/zij ook op de hoogte is van jouw deelname.

LET OP! Nikhef zal altijd per email laten weten op welke dag je bent ingedeeld. Houd je mailbox dus goed in de gaten! (Soms kan een email van Nikhef in de spamfolder terecht komen.)

Nikhef hecht veel waarde aan de privacy van zowel haar medewerkers als van haar bezoekers en gebruikers. Als we je om je persoonlijke gegevens vragen, gaan we daar zorgvuldig mee om: je leest er alles over in deze privacyverklaring.

Voor vragen over het muonexperiment voor het PWS kun je terecht bij Joan Berger.

Impressie: