CERN Beamline for Schools competitie

Locatie: CERN of DESY.

CERN biedt aan middelbare scholieren over de hele wereld de kans om een wetenschappelijk experiment uit te denken en uit te voeren in een van CERN’s of DESY’s beamlines!

In 2023 was de Nederlandse Augustinianum school een van de winnaars van de BL4S competitie: https://www.nikhef.nl/news/nederlandse-school-een-van-drie-winnaars-beamline-for-schools-wedstrijd/

CERN is natuurlijk bekend om de Large Hadron Collider (LHC), maar dat is niet het enige waar het om draait. Een groot deel van CERN’s onderzoek wordt uitgevoerd in zogenaamde fixed-target beamlines, die worden gebruikt voor kleinere experimenten met veel verschillende doeleinden. Een van deze beamlines zal beschikbaar gesteld worden voor de winnaar van de ‘Beamline for Schools’ wedstrijd.

De ‘Beamline for Schools’ wedstrijd staat open voor teams van ten minste 5 leerlingen vanaf 16 jaar, met één volwassen begeleider of coach. Bedenk een eenvoudig, creatief experiment.

De voorregistratie voor 2024 is nu geopend: https://beamlineforschools.cern/form/preregistration-2024

Het indienen van voorstellen start in januari 2024 en de deadline voor het indienen is 10 april 2024 om 23.59u CEST.

Voor alle informatie, bekijk dit document (alleen in Engels).

Prijzen
Alle deelnemers ontvangen een certificaat. Teams op de shortlist winnen een BL4S t-shirt voor elk lid van het team en een speciale prijs. Dat kan een draagbare stralingsdetector voor de school zijn. Voor de winnende teams worden maximaal 9 leden en maximaal twee volwassen coaches per team uitgenodigd op CERN om ongeveer twee weken hun experimenten uit te voeren aan de deeltjesversneller. Alle onkosten worden door CERN betaald.

Meer weten? Bekijk deze video of ga naar de website van CERN .