CERN Beamline for Schools competitie

CERN “Beamline for Schools” wedstrijd 2023/2024

CERN biedt aan middelbare scholieren van de hele wereld de kans aan om een wetenschappelijk experiment uit te denken en uit te voeren in een van CERN’s beamlines! In 2023 worden de experimenten uitgevoerd in een van de beamlines van de CERN Proton Synchrotron accelerator en in de beamline van DESY.

CERN is natuurlijk bekend om de Large Hadron Collider (LHC), maar dat is niet het enige waar het om draait. Een groot deel van CERN’s onderzoek wordt uitgevoerd in zogenaamde fixed-target beamlines, die worden gebruikt voor kleinere experimenten met veel verschillende doeleinden. Een van deze beamlines zal beschikbaar gesteld worden voor de winnaar van de ‘Beamline for Schools’ wedstrijd.

De ‘Beamline for Schools’ wedstrijd staat open voor teams van ten minste 5 leerlingen vanaf 16 jaar, met één volwassen begeleider of coach. Bedenk een eenvoudig, creatief experiment. Het inzendtermijn voor 2023 is inmiddels helaas verlopen. Hou deze pagina in de gaten voor 2024. Hou ook onze Twitter account in de gaten: https://twitter.com/_nikhef

Prijzen
Alle deelnemers ontvangen een certificaat. Teams op de shortlist winnen een BL4S t-shirt voor elk lid van het team en een speciale prijs. Dat kan een draagbare stralingsdetector voor de school zijn. Voor de winnende teams worden maximaal 9 leden en maximaal twee volwassen coaches per team uitgenodigd op CERN om ongeveer twee weken hun experimenten uit te voeren aan de deeltjesversneller. Alle onkosten worden door CERN betaald.

Meer weten? Lees het Nikhef focusblok van 2023, bekijk deze video of ga naar de website van CERN .